
Referenssi: Big Blue -taidearkkitehtuurihanke
Taidetta ja rakennusosaamista yhdistävä kunnianhimoinen saneerausprojekti
Hartwallin entinen panimorakennus Kaarinassa on kokenut vaikuttavan muodonmuutoksen Big Blue -taidearkkitehtuurihankkeen myötä. Projektin ytimessä oli kuvataiteilija Mauri Kososen ja arkkitehti Heimo Paukkusen visio yhdistää taide ja rakennustekniikka saumattomasti toisiinsa. Tämä kunnianhimoinen saneeraus loi tilat uudenlaiselle yrityskeskukselle sekä nosti Piispantornin uudelle aikakaudelle. Hankkeen koordinoinnista vastasi Rakennuspalvelu Kotara, joka toimi rakennuttajakonsulttina ja varmisti projektin teknisen ja visuaalisen onnistumisen.
Kokonaisuuden hallinta ja rakennuttajakonsultointi oli Kotaran luotettavissa käsissä
Rakennuspalvelu Kotaran toimitusjohtaja Iiro Kotkaslahti vastasi hankkeen kokonaiskoordinaatiosta, jossa yhdistyivät eri alojen ammattilaisten työpanokset. Tavanomaisesta rakennushankkeesta poiketen taide ei ollut pelkästään lisätty elementti, vaan se integroitiin syvällisesti koko suunnitteluun ja toteutukseen. Kotaran tehtävänä oli varmistaa, että tekniset ratkaisut tukivat taiteellista visiota ja että kaikki osapuolet työskentelivät yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.
– Iiro toimi hankkeessa linkkinä eri tahojen välillä. Taidenäkökulma ulotettiin kaikkeen suunnitteluun ja käytännön toteutuksiin, ja Rakennuspalvelu Kotara oli keskeisessä roolissa tämän mahdollistamisessa, kuvataiteilija Mauri Kosonen kertoo.
Miten yhdistää taide ja rakennustekniikka?
Kohteen erityispiirteenä olivat poikkeukselliset tekniset ja visuaaliset ratkaisut, jotka vaativat tarkkaa suunnittelua ja yhteistyötä. Kohteeseen toteutettiin muun muassa:
- Big Blue -lasijulkisivu- ja valotaideteos, joka koostuu 189 painetusta lasiruudusta ja kattaa 835 m² pinta-alan
- Turkoosista lasimurskasta ja keltaisesta kvartsiitista rakennettu rantanäkymä
- 1 200 väriä vaihtavasta kuituvalosta rakentunut värillinen lasikatto
- Valaistut panoraamalasiprintit neuvottelutilojen seinissä
- Allasosaston rakennus 10. kerrokseen
- Sekä entiseen oluttankkivarastoon rakennetut uudet kerrokset (kerrokset 6-9)
Projektinjohdossa ollut Kotara huolehti siitä, että kaikki nämä erikoisratkaisut toteutuivat suunnitelmien mukaisesti yhteistyössä eri osapuolten kesken.
Visuaalinen elämys ja toimiva lopputulos
Big Blue -projekti ei ollut pelkkä rakennushanke, vaan kokonaisvaltainen visuaalinen ja tekninen elämys. Kuvataiteilija Mauri Kososen mukaan hanke opetti paljon myös hänelle itselleen rakennusalasta ja suunnitteluprosessista.
– Kotaran vankka kokemus auttoi toteuttamaan suunnittelijoiden näkemyksen käytännössä. Sillä oli suuri merkitys, sillä taide ja rakennustekniikka eivät aina kohtaa näin saumattomasti, Kosonen toteaa.
Hankkeen onnistuminen sai myös tunnustusta, kun Big Blue voitti Vuoden Lasirakenne 2022 -palkinnon, jonka myönsi Suomen Tasolasiyhdistys. Palkintotuomariston mukaan kohde onnistui yhdistämään taiteen ja arkkitehtuurin tavalla, joka vaikuttaa koko alueen ilmeeseen ja tekee siitä erityisen.
Kotaran asiantunteva projektinhallinta ja kyky yhdistää eri osapuolet samaan päämäärään olivat hankkeen onnistumisen avaintekijöitä
Big Blue -projekti on erinomainen esimerkki siitä, miten taide ja rakennustekniikka voivat yhdistyä toimivaksi ja elämykselliseksi kokonaisuudeksi. Rakennuspalvelu Kotaran rooli hankkeen onnistumisessa oli keskeinen, ja yritys osoitti osaamisensa haastavien ja monialaisten projektien hallinnassa.
– Voin lämpimästi suositella Kotaraa vastaaviin projekteihin. Tämän hankkeen lopputulos kertoo siitä, miten tärkeää on, että joku hallitsee kokonaisuuden ja varmistaa eri osapuolten yhteistyön, Kosonen summaa.
Saneeraushankkeen pääurakoitsijat: Teräselementti Oy, Rakennus Keppola Oy ja Rakennuspalvelu KOTARA Oy
Rakennuspalvelu KOTARA Oy tarjoaa korkealaatuista työnjohtoa ja projektinjohtoa laajoihin ja vaativiin rakennushankkeisiin. Projektinjohdon erityisosaamisemme ulottuu laajasti eri projektivaiheisiin, alkaen aikataulutuksesta aina henkilöstöjohtamiseen ja toteutukseen saakka.








